Sunday, November 11, 2007

Damage Case

Το χειρότερο που μπορεί να τύχει σε κάποιον στον χώρο της πληροφορικής είναι το data loss. Και αν δεν πρόκειται για μαλακία χειρισμού του συστήματος, είναι δυο φορές πιο βαρύς ο πόνος.
Την προηγούμενη εβδομάδα, στα καλά καθούμενα κόπηκε το ρεύμα καθώς σέρφαρα ανέμελα. Όταν ξανάνοιξε ο υπολογιστής παρατήρησα μια αρκετά μεγάλη καθυστέρηση στο boot, αλλά δεν έδωσα και την δέουσα προσοχή που θα έπρεπε.


Μπαίνοντας στο λειτουργικό όμως τα είδα όλα. Δεν αναγνώριζε τον έναν από τους 3 δίσκους μου. Και πιστά τους νόμους του Murphy το σύστημα, δεν αναγνώριζε αυτόν που είχε τα πιο σημαντικά πράγματα επάνω, λχ. 150gb mp3, 5gb φωτογραφίες και εξώφυλλα cd, 50gb ταινίες, και 30gb με ότι άλλο χρήσιμο μπορείτε να φανταστείτε, όπως mail backup, contacts, προγράμματα κλπ. με λίγα λόγια είχαν σβηστεί τα τελευταία 3χρόνια της ζωής μου.

Κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό. Βρε boot και ξανα boot, και ξανα αναγνώριση συσκευών και βάλε βγάλε καλώδια, τίποτα, το λειτουργικό επέμενε πως ο δίσκος είναι raw. Τοτε θυμήθηκα, πως πριν μέρες είχα "κοροιδέψει" ελαφρώς τον vpapanik, γιατί είχε καταφέρει να σβήσει μερικά αρχεία, και προσπαθούσε να τα επαναφέρει, αλλά δεν ήξερα αν τελικά τα είχε καταφέρει ή όχι.

Πράγματι η βοήθεια δεν ήρθε εξ' ουρανού, αλλά από τον vpapanik. Μου πάσαρε ένα πάρα πολύ καλό προγραμματάκι, το οποίο έκανε τη δουλειά του στο 99,8%. Το όνομα αυτού: Active@Undelete. Το πρόγραμμα ροκάρει άγρια guys. Μου επανέφερε όλα τα αρχεία του δίσκου, εκτός από δυο.

Thanks again m8. \m/

10 comments:

dddd said...

Ειδικά εσύ και όλοι οι άλλοι που δουλεύετε με pc, έπρεπε να 'χεις ένα UPS. Προτίμησα να σκάσω 50 euro και να χω το κεφάλι μου ήσυχο με φωτογραφίες, μουσική κλπ.

vpapanik said...

Η ένα αντικεραυνικό τέλος πάντων με 15 ευρώ. Αλλά μάλλον δεν έφταιγε το ρεύμα αλλά τα βίστα του θείου...

snikolas said...

πρέπει να τράβηξες τρελή φρίκη.

uncle said...

@ nikos: έχω στα κοντά γεννέθλια, οπότε ξέρεις τι θα μου πάρεις (line interactive, τουλάχιστο 600αρι)

@ vpapanik: μετά από τόσο credit το παίζεις....

@ snikolas: δεν το συζητάω φίλε, παλιότερα το είχα ξαναπάθει με λιγότερο σημαντικά πράγματα, οπότε δεν με ένοιαζε και τόσο, αλλά μιλάμε άλλαξα και 3 χρώματα...

vpapanik said...

Σου θυμίζω ότι το credit μετριέται σε lt και έχει σήμα τον εξαποδώ.

Anton said...

για κάθε χρήστη υπολογιστή αυτό είναι το worst case σενάριο. το κατέβασα το προγραμματάκι σου αλλα ελπίζω να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσω για ιδία χρήση.
πάντως κρίμα θα ταν να χανόταν 5gb γυμνές φωτογραφίες και 50gb αισθησιακές ταινίες..:P

uncle said...

@ vpapanik: το "εξωαποδο" ισχύει μόνο για τον Ave, εμείς δεν έχουμε προβλημα με αυτό right!?!

@ 7th Son: ελπίζω να κατέβασες την έκδοση που σε ενδιαφέρει, γιατί ο vpapanik, εκ του πονηρού, μου έστειλε παλιότερη έκδοση που δεν ήταν για vista, οπότε δεν έβλεπε κανένα δίσκο, με σκοπό να μειώση την αξιοπιστία των vista.

vpapanik said...

Η αξιοπιστία των (σ)βίστα είναι μειωμένη από μόνη της. Φρόντισε γι'αυτό άλλος Βασίλης, όχι εγώ.

vpapanik said...

Ναι, ο άβε μπορεί να βολευτεί με κάποιο spirit, λίγο πιο 'holy'. Βλέπε μαλιμπού με ανανά.

Wise_One said...

Γιατί τις προάλλες που ούτε τα ΧΡ, ούτε τα Vista, ούτε το Kubuntu αναγνώριζε τον εξωτερικό μου; ΜΡ3, ταινίες, βίντεο πίστεψα ότι την έκαναν μ' ελαφρά. Ευτυχώς δεν ήταν τίποτα στην τελική.

Είναι η φρίκη που τρως ρε γαμώτο. Χαίρομαι που ανέκτησες τα δεδομένα σου...